top of page

Museu de la mar i de la pesca d'Eivissa

Com a territori insular, l'illa d'Eivissa ha estat escenari del desenvolupament d'una cultura de la mar pròpia ...

CAT:


Com a territori insular, l'illa d'Eivissa ha estat escenari del desenvolupament d'una cultura de la mar pròpia, reflex de la relació de l'home amb la mar i l'ecosistema marítim, un ecosistema que inclou les praderies de posidònia i els fons marins inscrits en la llista del Patrimoni de la Humanitat.

 

El Museu de la Mar i la Pesca d'Eivissa s'ubicarà al port de la ciutat, lloc estratègic i determinant per a l'assentament de les antigues acròpolis i necròpolis fenícies ambdues declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, espai emblemàtic de la cultura de la mar eivissenca, al qual es troba un edifici que reuneix els requisits mínims per iniciar el projecte museogràfic, l'edifici de l'Àntic Pòsit de Pescadors.

 

No obstant això, i considerant les necessitat museogràfiques, el futur Museu depassa els murs de l'edifici i s’estén pel seu entorn en un projecte que parteix de la rehabilitació, adequació i equipament de diferents elements estructurals ja existents a l'àrea seleccionada associats, tots ells de diferent naturalesa però que conformaran un univers coherent i interrelacionat. L'objectiu la creació i dotació d'un espai ampli i divers, que integri l'ús d'espais a l'aire lliure amb espais és interiors, configurant una exposició representativa de programes expositius.

 

Es preveu, per tant que els espais físic requerits pel projecte museogràfic procedeixin de la rehabilitació i posada en valor d'elements mobles ja presents al port de la ciutat, creant un espai ampli i divers que integri l'ús d'espais interiors amb espais a l'aire lliure.

 

El projecte del futur Museu de la Mar es preveu articulat al voltant de tres programes expositius, fet aquest que implicarà la intervenció en tres espais diferents:

 

- Un programa expositiu interior ubicat a l'edifici de sa Riba.


Intervenció prevista: adequació i musealització del dit edifici com a continent per a l'exposició museística interior.

D'acord amb l'estat actual de conservació de l'edifici i de la seua adequació com a Museu de la Mar d'Eivissa, el programa de necessitats previst per a cada planta de l'edifici inclou la dotació dels següents espais:

- Planta baixa: accés, recepció, sala de projecció, dos banys (un d'ells adaptats) i quart tècnic, amb el nucli de comunicacions d'escala i ascensor actuals.

- Plantes primera i segona: espais diàfans d'exposició i quarto d'instal·lacions en planta segona, devora l'ascensor, al seu costat nord.

 

Aquest projecte arquitectònic només preveu intervenir a l'interior de l'edifici. L'exterior romandrà igual sense cap canvi, amb respecte absolut a la seua estètica original, integrada en la panoràmica històrica del port vell d'Eivissa, i sobretot pel fet de tractar-se d'un edifici de caràcter històric d'un important valor arquitectònic, que figura en el PEPRI amb un grau de conservació 1.2 .

 

Implementació del programa expositiu. L’exposició museogràfica a l'interior de l'edifici de sa Riba preveu exposicions monogràfiques temporals que s'aniran renovant anualment. Es fonamentaran amb textos i imatges però també amb l’exposició d’estris de pesca de la col·lecció propietat del Museu Etnogràfic d’Eivissa (nanses, xarxes, palangres, estris de navegació i nàutica, eines mestres d'aixa i calafat...)

 

Aquesta part expositiva es complementarà amb una proposta audiovisual, amb filmacions i reportatges de qualitat, que presentaran síntesi de temes diversos relacionats amb la cultura de la mar (documentals audiovisuals que puguin mostrar i explicar les diferents arts de pesca tradicionals i actuals que s'empren a l’illa, les salines, la posidònia i els fons marins, la navegació, la vida al port, pirates i corsaris...).

 

D'aquesta manera el futur museu disposarà d'un ampli i divers fons audiovisual que permetrà a la vegada, implementar recursos expositius a la seua web, oferint a les persones interessades la possibilitat de visitar l'exposició de manera virtual i conèixer la riquesa del patrimoni marítim insular des de qualsevol punt del  planeta.

 

- Un programa expositiu exterior ubicat al Moll des Muro.

 

Intervenció prevista. El projecte permetrà la creació d'un mirall d'aigua entre el Moll des Muro i el Duc d'Alba, espai idoni per allotjar una plataforma flotant, a mode de marina seca, per l'exposició de peites embarcacions tradicionals (xalanes, bots...) al seu inici, d'eslores mitjanes (llaüts) cap a l'entrada del port, i embarcacions de tipus balandra o pailebot a l'alçada de la bocana.

 

A l'efecte, es planteja un projecte d'instal·lació d'una rampa i un pantalà d'amarre d'embarcacions, una plataforma flotant per mostrar les petites embarcacions varades, i, en darrer lloc, una rampa varada flotant des de a on podran sortir a navegar les petites embarcacions.

 

- Un programa expositiu exterior ubicat al Passeig del Port Vell.

 

Intervenció prevista: seguint la línia de mar del Port Vell, des del monument dels corsaris fins a la plaça de sa Riba amb la instal·lació de tòtems informatius i elements relacionats amb la mar.

 

El concepte és que sigui un museu que traspassi les parets d'un edifici i accedeixi al seu medi, la mar, el port, els dics, les barques..., actuant directament amb la ciutadania que passegi i que podrà convertir-se en un visitant del museu sense haver de canviar el seu recorregut, però a la vegada, dirigint al visitant cap a la exposició flotant i l'exposició interior.

 

Per aquesta intervenció s'ha optat per la senyalització amb volums significatius, acords amb un espai obert amb amplitud i llargària com és el Passeig del Port Vell, mitjançant l'emplaçament de mòduls exempts en format de tòtems gràfics que dibuixaran un camí des de l'inici del Passeig fins a la plaça de Sa Drassaneta.

 

La seua funció serà convertir aquest Passeig en una exposició a l'aire lliure que acompanya al visitant fins arribar al Moll des Muro, on trobarà el museu flotant, i a l'edifici de Sa Riba, seu de l'exposició interior i del Museu de la Mar.

 

Al dit passeig s'instal·laran tòtems, de 260x140cm, disposats de manera vertical, retroil·luminats, que adoptaran forma de caixa tancada. En el seu interior s'acolliran elements gràfics o vídeos, convertint

centres visuals que oferiran diferents continguts.

 

Una part d'aquesta producció audiovisual formarà part també del museu a l'aire lliure del Passeig del Port Vell.


 

ESP:


Como territorio insular, la isla de Ibiza ha estado escenario del desarrollo de una cultura del mar propio, reflejo de la relación del hombre con el mar y el ecosistema marítimo, un ecosistema que incluye las praderías de posidonia y los fondos marinos inscritos en la lista del Patrimonio de la Humanidad.


El Museo del Mar y la Pesca de Ibiza se ubicará al puerto de la ciudad, lugar estratégico y determinando para el asentamiento de las antiguas acrópolis y necrópolis fenicias ambas declaradas Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO, espacio emblemático de la cultura del mar ibicenco, al cual se encuentra un edificio que reúne los requisitos mínimos para iniciar el proyecto museográfico, el edificio del Àntic Poso de Pescadores.

Sin embargo, y considerando las necesidad museográficas, el futuro Museo rebasa los muros del edificio y se extiende por su entorno en un proyecto que parte de la rehabilitación, adecuación y equipación de diferentes elementos estructurales ya existentes al área seleccionada asociados, todos ellos de diferente naturaleza pero que conformarán un universo coherente e interrelacionado. El objetivo la creación y dotación de un espacio amplio y diverso, que integre el uso de espacios al aire libre con espacios es interiores, configurando una exposición representativa de programas expositivos.


Se prevé, por lo tanto que los espacios físico requeridos por el proyecto museográfico procedan de la rehabilitación y puesta en valor de elementos amueblas ya presentes al puerto de la ciudad, creando un espacio amplio y diverso que integre el uso de espacios interiores con espacios al aire libre.


El proyecto del futuro Museo del Mar se prevé articulado alrededor de tres programas expositivos, hecho este que implicará la intervención en tres espacios diferentes:


- Un programa expositivo interior ubicado en el edificio de su Orilla.


Intervención prevista: adecuación y musealización del dicho edificio como continente para la exposición museística interior.


De acuerdo con el estado actual de conservación del edificio y de su adecuación como Museo del Mar de Ibiza, el programa de necesidades previsto para cada planta del edificio incluye la dotación de los siguientes espacios:


- Planta baja: acceso, recepción, sala de proyección, dos baños (uno de ellos adaptados) y cuarto técnico, con el núcleo de comunicaciones de escala y ascensor actuales.


- Plantas primera y segunda: espacios diáfanos de exposición y quarto de instalaciones en planta segunda, devora el ascensor, a su costado norte.

Este proyecto arquitectónico solo prevé intervenir en el interior del edificio. El exterior permanecerá igual sin ningún cambio, con respeto absoluto a su estética original, integrada en la panorámica histórica del puerto viejo de Ibiza, y sobre todo por el hecho de tratarse de un edificio de carácter histórico de un importante valor arquitectónico, que figura en el PEPRI con un grado de conservación 1.2 .


Implementación del programa expositivo. La exposición museográfica en el interior del edificio de su Orilla prevé exposiciones monográficas temporales que se irán renovando anualmente. Se fundamentarán con textos e imágenes pero también con la exposición de enseres de pesca de la colección propiedad del Museo Etnográfico de Ibiza (nanses, redes, palangres, enseres de navegación y náutica, herramientas maestras de azuela y calafate...).


Esta parte expositiva se complementará con una propuesta audiovisual, con filmaciones y reportajes de calidad, que presentarán síntesis de temas diversos relacionados con la cultura del mar (documentales audiovisuales que puedan mostrar y explicar las diferentes artes de pesca tradicionales y actuales que se emplean en la isla, las salinas, la posidonia y los fondos marinos, la navegación, la vida al puerto, piratas y corsarios...).


De este modo el futuro museo dispondrá de un amplio y diverso fondo audiovisual que permitirá a la vegada, implementar recursos expositivos a su web, ofreciendo a las personas interesadas la posibilidad de visitar la exposición de manera virtual y conocer la riqueza del patrimonio marítimo insular desde cualquier punto del planeta.


- Un programa expositivo exterior ubicado en el Moll des Muro.


Intervención prevista. El proyecto permitirá la creación de un espejo de agua entre el Moll des Muro y el Duque de Alba, espacio idóneo para alojar una plataforma flotante, a modo de marina seca, por la exposición de peites embarcaciones tradicionales (xalanes, botes...) a su inicio, de esloras medianas (laúdes) hacia la entrada del puerto, y embarcaciones de tipos balandra o pailebot a la altura de la bocana.

Al efecto, se plantea un proyecto de instalación de una rampa y un pantalán de amarro de embarcaciones, una plataforma flotante para mostrar las pequeñas embarcaciones varades, y, en último lugar, una rampa varada flotante desde donde podrán salir a navegar las pequeñas embarcaciones.


- Un programa expositivo exterior ubicado en el Paseo del Puerto Viejo.


Intervención prevista: siguiendo la línea de mar del Puerto Viejo, desde el monumento de los corsarios hasta la plaza de su Orilla con la instalación de tótems informativos y elementos relacionados con el mar.


El concepto es que sea un museo que traspase las paredes de un edificio y acceda a su medio, el mar, el puerto, los diques, las barcas..., actuando directamente con la ciudadanía que pasee y que podrá convertirse en un visitante del museo sin tener que cambiar su recorrido, pero a la vegada, dirigiendo al visitante hacia la exposición flotante y la exposición interior.


Por esta intervención se ha optado por la señalización con volúmenes significativos, acuerdos con un espacio abierto con amplitud y longitud como es el Paseo del Puerto Viejo, mediante el emplazamiento de módulos exentos en formato de tótems gráficos que dibujarán un camino desde el inicio del Paseo hasta la plaza de Su Drassaneta.

Su función será convertir este Paseo en una exposición al aire libre que acompaña al visitante hasta llegar al Moll des Muro, donde encontrará el museo flotante, y en el edificio de Su Orilla, sede de la exposición interior y del Museo del Mar.

Al dicho paseo se instalarán tótems, de 260x140cm, dispuestos de manera vertical, retroil·luminats, que adoptarán forma de caja cerrada. En su interior se acogerán elementos gráficos o videos, convirtiendo centros visuales que ofrecerán diferentes contenidos.


Una parte de esta producción audiovisual formará parte también del museo al aire libre del Paseo del Puerto Viejo.

 

 

bottom of page